Hallå där, Maria Jonsson!

Du är initiativtagare till Facebookgruppen "Från Sverige till Palestina Marathon". Vad gör ni?
Vi vill inspirera fler svenskar att följa med oss till Betlehem och delta i folkfesten Palestine Marathon. I gruppen peppade vi varandra inför årets resa. Vi gav resetips och berättade om aktiviteter som vi planerade att genomföra. Nu berättar vi om den kommande resan till Palestina i mars 2020.

Hur gick det för de svenska deltagarna i år?
Mycket bra. Vi var 37 svenskar på plats och fanns representerade i alla distanser; 5 km, 10 km, 21 km och 42 km. I helmaran sprang en svensk kvinna in på 6:e plats och i halvmaran kom en svenska på 13:e plats. Men de allra flesta är inte där för att slå rekord. Vi är där för att visa solidaritet, manifestera rätten att förflytta sig och njuta av det underbara landet.

Vad gjorde ni mer i Palestina?
Vi gjorde en del dagsutflykter. Vi besökte ett flyktingläger i Nablus, Askar Camp som Palestinagrupperna i Sverige samarbetar med, och passade på att få en rundtur i gamla stan och smaka deras berömda dessert knafeh direkt från bageriet.

Vi besökte världsarvet Battir, den omringade staden Al Walaja och hajkade i el-Makrour Valley, ett grönt avbrott efter all löpning längs muren. Så fin natur!

Nu har ni bildat Team Sweden for Palestine. Vad är det? 
Team Sweden står för rätten att förflytta sig, alltså artikel 13 i FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Det visar vi genom att delta i olika idrottssammanhang här hemma. I höstas deltog några ur teamet i Fredsloppet i Göteborg och Lidingöloppet på ön. Tanken är vi så småningom utökar vår solidaritetslöpning genom att delta i olika lopp här hemma.

Dessutom hoppas vi att så många som möjligt deltar i Palestine Marathon, som en del av Team Sweden for Palestine. Då kommer vi synas fantastiskt bra i Betlehem med våra nya knallröda tröjor.

På bilden: Ove Jansson från Palestinagruppen Stockholm, efter målgång i Lidingöloppet.

Några goda råd till den som vill bli en del av Team Sweden?
Läs mer om teamet på www.palestinagruppenstockholm.se/teamsweden. Gå med i vår Facebookgrupp ”Från Sverige till Palestina Marathon”. Använd vår hashtag #TeamSwedenForPalestine. Köp vår snygga tröja!

Vad har du för förväntningar på resan 2020?

Jag förväntar mig en härlig folkfest så klart och massor av spännande möten och upplevelser. Jag hoppas att vi går om Norge i antal deltagare (de hade 39 löpare, vi 37 och Danmark 33). Och jag förväntar mig att vi blir ännu fler svenskar på plats, kan en hoppas på 50?

Palestine Marathon går den 27 mars i Betlehem.

Artikeln har publicerats i Palestina Nu, Palestinagrupperna i Sveriges medlemstidning.

21 Dec 2019