Sydafrika tar hem ambassadör från Israel. Spanien utfärdar arresteringsorder

Sydafrika har tagit hem sin ambassadör och nedgraderar sina förbindelser med Israel. Spanien har utfärdat arresteringsorder på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och sju andra beslutsfattare med anledning av attacken mot båtarna i Freedom Flotilla 2010 då tio människorättsaktivister dödades utanför Gaza.

”Den sydafrikanska regeringen har påbörjat nedgradering av våra förbindelser med Israel genom att ta bort vår ambassadör från Tel Aviv”, sa Lindiwe Sisulu, minister för internationella relationer, på ett möte i Sydafrika den 3 april.

"Vår ambassadör är tillbaka i Sydafrika och vi kommer inte att ersätta honom. Vårt kontor i Tel Aviv har inte längre något politiskt mandat, inget handelsmandat och inget mandat för utvecklingssamarbete. De fokuserar enbart på konsulära frågor”.

ANC har inga förbindelser med Israel och vill att regeringen ska ha anta samma förhållningssätt så snart som möjligt.

"Vi sätter ihop ett program för att nedgradera våra förbindelser med Israel. Vi kommer också att titta på de rättsliga konsekvenserna av de avtal, som vi för närvarande har med Israel, om det finns några”.

Lindiwe Sisulu antydde också att Israel så småningom inte kommer att ha en ambassadör i Sydafrika.

Arresteringsorder i Spanien

En spansk domare har utfärdat en arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och sju andra beslutsfattare för attacken mot båtarna i Freedom Flotilla utanför Gaza 2010. De riskerar att gripas om de kommer till Spanien. Det skrev Washington Daily den 21 april.

Målet gäller Mavi Marmara-fartyget, ett fartyg i en flotta på sex båtar, som försökte bryta den israelska blockaden av Gaza 2010. Den israeliska försvarsmakten stormade skeppet och lämnade nio människorättsaktivister döda. En tionde aktivist dog senare på grund av skador som uppstod vid razzian.

De andra männen som omfattas av arresteringsordern är tidigare försvarsminister Ehud Barak, tidigare utrikesminister Avigdor Leiberman, tidigare minister för strategiska frågor Moshe Yaalon, tidigare inrikesminister Eli Yishai, minister utan portfölj Benny Begin och viceamiral Maron Eliezer, som var ansvarig för operationen.

Den internationella brottmålsdomstolen, ICC , ska hålla en utfrågning den 1 maj avseende Israels dödliga våld ombord på Mavi Marvara 2010.

Artikel om Sydafrikas beslut
https://www.dailymaverick.co.za/article/2019-04-05-pretoria-permanently-withdraws-its-ambassador-from-israel/

Artiklar om Spaniens beslut och Ship to Gaza
http://washingtondailyreport.com/spain-issues-arrest-warrant-israeli/

https://www.aa.com.tr/en/middle-east/icc-to-hold-trial-on-deadly-gaza-boat-raid/1463352?fbclid=IwAR1gP_a9qzqOCtVXPUvfT0BcK9ZtN0Nl9efE9lb9ixvNV7HyvtC7GOFj0_Q

28 Apr 2019