Seminarium till minne av Folke Bernadotte

Palestinagruppen Stockholm hedrar minnet av FN-diplomaten Folke Bernadottes gärningar genom ett seminarium. Den 17 september är det 70 år sedan mordet på honom i Jerusalem. 

Som vice ordförande för svenska Röda Korset var Folke Bernadotte ansvarig för Vita bussarna, som räddade minst 15 000 personer från koncentrationsläger i slutet av andra världskriget 1945. Som FN-medlare blev han mördad 1948 i den israelisk-kontrollerade delen av Jerusalem.

Det antogs redan från början att medlemmar i Sternligan (en sionistisk paramilitär grupp), hade utfört mordet. Den grundades med namnet Lohamei Herut Israel, LEHI. Det anses numera klarlagt att beslutet att mörda Bernadotte fattades av LEHI:s centralkommitté, där Yitzhak Shamir ingick. De såg Folke Bernadotte som det viktigaste hindret för en israelisk annektering av Jerusalem och för judisk kontroll av hela Palestina. Yitzhak Shamir blev senare Israels premiärminister. Ingen har dömts för mordet.

Vi har bjudit in journalisten och författaren Göran Burén, som har skrivit boken ”Mordet på Folke Bernadotte”. Journalisten Gunnar Vagerstam är moderator. 

Tid: Måndag 17 september, klockan 18.00 - 19.30.
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Hedénsalen, 4:e våningen

Fri entré. Begränsat antal platser. Anmäl dig genom att KLICKA HÄR.

Obs! Om du får förhinder, meddela oss via e-post [email protected] senast den 16 september så att vi kan ge din plats till någon annan. Annars debiterar vi en avgift om 100 kronor.

14 Aug 2018