Mer än 600 säger NEJ till Netta under Euro Pride

/nej-till-israels-pinkwashing-ja-till-manskliga-rattigheter.jpg

Vinnaren av Eurovision Song Contest, Netta Barzilai, är kulturambassadör för Israel. Hon har blivit inbjuden till Allsång på Skansen 31 juli och Berns Salonger 2 augusti, trots att israeliska ambassaden i Stockholm och turistministeriet i Israel är sponsorer. Nu säger 617 svenskar NEJ till Nettas framträdanden under Euro Pride i Stockholm.

Palestinagruppen Stockholm kritiserar SVT, som har bjudit in Netta Barzilai till Allsång på Skansen. Hela 617 personer har skrivit under ett upprop som säger nej till Netta och Israels ”pinkwashing” under Euro Pride. Vi har lämnat in protestlistan till SVT.

Det är stötande att SVT bjuder in en artist som representerar ett land som struntar i FN:s resolutioner, ockuperar att annat land och diskriminerar flera miljoner människor. Netta Barzilai gör PR för ett land som fängslar ett palestinskt barn var 8:e timme. Hur skulle det ha sett ut om SVT under 1980-talet hade givit bästa sändningstid till en vit artist, finansierad av apartheidregimen i Sydafrika? 

200 000 personer deltog i Tel Aviv Pride Parade i juni 2018. De möttes upp av flera hundra kritiker, hbtq-aktivister, som menar att Israel använder hbtq-rörelsen för att framstå som ett trevligt turistmål och skyla över den olagliga ockupationen av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem och bristen på mänskliga rättigheter för palestinier.

Den palestinska hbtq-rörelsen alQaws har funnits i mer än 10 år. De tar avstånd från Tel Aviv Pride, som de menar ger legitimitet till det pågående förtrycket av palestinier.

Mänskliga rättigheter måste omfatta alla – ateister, barn, beduiner, druzer, hbtq-personer, judar, kristna, muslimer och palestinier – ja, alla. Det borde hela hbtq-rörelsen stå bakom och då går det inte att hylla Netta som representerar ett land som ständigt bryter om FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter, säger Kerstin Andersson.

Några citat från namninsamlingen:

Stöttar man folkmord ska man inte få uppträda i Sverige och absolut inte på Pride. Eric J.

Not in my name – är judinna, men, Israels politik är inte min. Gil T.

Rasism, våld och apartheid är aldrig rättfärdigt och ska alltid fördömas. Helena L.

Israel har ett 50-tal lagar som gör skillnad på judar och palestinier. De har bostadsområden enbart för judar. De har vägar enbart för judar. Förra veckan kom en ny lag som slår fast att judiska bosättningar är en nationell angelägenhet, trots att bosättningar på palestinsk mark är olagliga enligt FN.

Kulturbojkott är självklart. Sverige och EU borde dessutom säga upp förmånliga handelsavtal, sluta sälja vapen och införa ekonomiska sanktioner mot Israel – precis som man gjorde mot Sydafrika under apartheidregimen, och mot Ryssland efter ockupationen av Krim i Ukraina.

30 Jul 2018