Kraftigt ökat blodigt våld mot palestinier

Nablus

Den fyra timmar långa razzian var en av de blodigaste på nästan ett år. 

Israeliska tjänstemän menar att razzior är nödvändiga för att förhindra att en svår situation förvärras – men det finns inga tecken på att våldet bromsas. 

Historien går, förstås, isär. Israel menar att deras styrkor omringade byggnaden där tre misstänkt militanta palestinier befann sig och att de bad männen att kapitulera, men att de istället öppnade eld. En man som försökte fly från byggnaden sköts och dödades. Militären avfyrade därefter missiler mot huset, jämnade byggnaden med marken och dödade de andra två männen. Samtidigt hamnade andra trupper under kraftig beskjutning, vilket utlöste en intensiv skottlossning.

Al Jazeeras reporter, Nida Ibrahim, berättade dock att vittnen beskrev israeliska soldater som öppnade eld urskillningslöst: "Vi hör berättelser om att israeliska styrkor sköt mot grannarna, människor i deras hus, människor som ägnade sig åt vardagliga saker”.  I Gamla stan i Nablus var hem i spillror och närliggande butiker fulla av skotthål. Parkerade bilar var krossade. Möbler från de förstörda hemmen var utspridda och blod hade färgat cementen.

Israel har under det senaste året intensifierat våldet mot Nablus och närliggande Jenin. Enligt den palestinska journalisten Mariam Barghouti är dessa städer där det väpnade motståndet växer; "Även om det expanderar till andra områden på Västbanken, fortsätter Lion’s Den och Jenin-brigaden att vara epicentrum för palestinskt väpnat motstånd vilket är anledningen till att de har blivit ett mål", sa Barghouti till Al Jazeera.

 

Gaza svarar med raketer

Den israeliska militären menade att palestinska militanta avfyrade sex raketer från Gaza tidigt på torsdagen, bara timmar efter den israeliska razzian i Nablus, där 11 palestinier miste livet. 

Deras luftförsvarssystem ska ha oskadliggjort fem raketer medan en sjätte föll i ett obebott område. Israel svarade med att inleda flera flygattacker mot Gaza. Det finns inga rapporter om skadade vare sig i Israel eller Gaza. 

"Motståndsrörelsen i Gaza observerar fiendens eskalerande brott mot vårt folk på den ockuperade Västbanken, och dess tålamod håller på att ta slut", menar Abu Obeida, talesman för det styrande Hamas-partiet i Gaza. 

Den Nablus-baserade Lion's Den – vars medlemmar attackerades under den israeliska razzian – uppmanade det ockuperade palestinska territoriet att gå ut på gatorna och protestera vid midnatt på torsdagen – en uppmaning som hörsammades av tusentals i bland annat Ramallah, Jenin, Nablus, Tulkarem, Hebron, Jerusalem och Qalqilya.

 

Bosättare

Regeringen domineras av ultranationalister som har drivit på för hårdare åtgärder mot palestinska motståndsrörelsen och som lovat att befästa israeliskt styre på det ockuperade Västbanken. I den israeliska regeringen ingår ett antal bosättare. I ett uttalande som ytterligare kan öka spänningarna, meddelade Yesha, bosättningsrådet, att israeliska tjänstemän har gett godkännande till nästan 2 000 nya bosättningar på Västbanken. Palestinierna, och större delen av det internationella samfundet, anser att bosättningarna är byggda på ockuperad mark, är olagliga och hindrar fred. Över 700 000 bosättare bor nu på Västbanken och i östra Jerusalem. 

I Washington uppmanade utrikesdepartementets talesman Ned Price båda sidor att undvika åtgärder som kan elda på de spänningar som finns, inklusive eventuellt godkännande av nya bosättningar.

 

Omvärlden

FN-tjänstemän i regionen menar att de “israeliska och palestinska parterna snarast måste stoppa det eskalerande våldet och arbeta för att förverkliga tvåstatslösningen” och Tor Wennesland säger i ett offentligt uttalande att han är bestört över att barn fortsätter att bli offer för våld.

EU beklagar att civilbefolkning dödats och upprepar att våldsanvändningen måste vara proportionerlig, med full respekt för internationell humanitär rätt och endast komma som en sista utväg när det är absolut oundvikligt för att skydda liv. 

Washington ger årligen minst 3,8 miljarder dollar i militärt bistånd till Israel men uttryckte oro över våldet på Västbanken och beklagade de oskyldiga som dödades i onsdagens razzia i Nablus. "Vi ser de säkerhetsproblem som Israel står inför. Samtidigt är vi djupt oroade över det stora antalet skador och förlusten av civila liv”, säger Ned Price.

Det palestinska hälsoministeriet sa i ett uttalande att "början av detta år är den blodigaste på den ockuperade Västbanken sedan år 2000”. Hittills har 65 palestinier, inklusive 13 barn, dödats och hundratals skadats.

 

Källor:

Israel says Palestinian militants fired rockets after raid

Israeli forces kill Palestinian, thousands protest violent raids

Israeli forces kill 11 Palestinians in Nablus raid

 

26 Feb 2023