Judisk kritik mot staten Israel

”I årtionden försvarade jag Israel från påståenden om apartheid men det kan jag inte längre.”

Så skriver den israeliske författaren Benjamin Pogrund i den liberala israeliska tidningen Haaretz den 10 augusti 2023 (länk). Han fortsätter – ”I Israel bevittnar jag nu den apartheid som jag växte upp med i Sydafrika. Den israeliska regeringens fascistiska, rasistiska maktövertagande är den gåva som Israels fiender länge har väntat på.” Pogrund tillbringade årtionden med att kämpa mot apartheid som journalist i Sydafrika. Sedan han flyttade till Israel för två decennier sedan har han passionerat försvarat landet mot anklagelser om att det också är en apartheidstat. Men nu säger han att om Israel går vidare med planerna på att annektera delar av Västbanken måste han konstatera att landet har blivit en modern version av Sydafrika från apartheidtiden.

                      En annan kritiker är historikern Daniel Blatman som uttrycker bestörtning över hur snabbt Israel omvandlats till en stat med fascistiska förtecken. Det är oerhört intressant att ett flertal judiska intellektuella, militärer, arkeologer, historiker med flera uttrycker skarp kritik mot Israels politik, regering och förtryck av palestinier.

                      Blatman menar vidare att Israel idag befinner sig i en situation där korrupta politiker måste underminera ett oberoende rättsväsende för att kunna sitta kvar. De riskerar även att hamna I fängelse vilket är premiärminister Benjamin Netanyahus stora mardröm. Regeringens mål är att eliminera rättsväsendet och därigenom säkerställa sin position och politiska makt. ”I samma ögonblick som reformen av rättsväsendet går igenom kommer vi att befinna oss i en annan verklighet”, säger han. I en tidigare artikel från 2017 menade Blatman att Israels hela rättssystem förvrängs för att tjäna en enda person vid makten på bekostnad av stabilitet och det demokratiska systemet i Israel.

Protesters near Azrieli Center in Tel Aviv, 4 March 2023 (Wikipedia)

                      Demonstrationer med hundratusentals människor på gatorna är de största protesterna i Israels historia och orsakas av en planerad ändring av rättssystemet. De föreslagna ändringarna beskrivs som de mest omfattande sedan landet bildades 1948. Högsta domstolens inflytande begränsas kraftigt om lagen går igenom och de styrande partierna i Netanyahus regering får betydligt mer befogenheter och kontroll över rättsväsendet än de har i dag. Den sittande premiärministern kan inte tvingas bort från makten enligt ett lagförslag som redan röstats igenom. Kritiker menar att lagändringen i praktiken enbart handlar om att skydda Netanyahus position.

                      Högsta domstolen har länge varit impopulär hos den israeliska högern, som anser att domstolen inte gynnar dess politik. Domstolen har bland annat flera gånger utfärdat domar som gått emot bosättare och ultraortodoxa – två grupper som utgör betydande inslag i Netanyahus regering. Ändringen av rättssystemet skulle innebära slutet för all form av insyn i landets rättsväsende.

                      ””Aldrig mer” är just nu i Palestina” är rubriken på en artikel av journalisten och författaren Oren Schweitzer, ättling till en överlevare från Förintelsen (länk). Han är starkt kritisk till den nuvarande israeliska regeringen och menar att den omfattar en uttalat fascistisk politik och orienterar sig mot den totala etniska rensningen av Palestina.

IQRA TV (Sky Channel 742) was established by Imam Qasim Rashid Ahmad in 2009 with the sole purpose of providing a much-needed broadcast service to Muslims in the UK.

                      Frasen ”aldrig mer” har fungerat som en ideologisk grund för Israels bosättarkoloniala projekt. Orden har använts för att avfärda kritiker – även inhemska judar – av Israel som utmålas som antisemiter. Israel grundades genom årtionden av militärt och statligt våld, samt fördrivning och gettoisering av den palestinska befolkningen. Han skriver att den israeliska regeringen mer liknar den regim som hans familj flydde från. Israels ockupation av Palestina och israeliska bosättare belägrade i slutet av februari 2023 staden Huwara och omgivande byar på Västbanken. Det extrema våldet föranledde till och med israeliska kommentatorer att jämföra händelsen med Kristallnatten, pogromerna mot tyska judar 1938. Efter de blodiga och våldsamma förföljelserna I Huwara uppmanade Israels finansminister, Bezalel Smotrich, militären att ”utplåna” staden.

                     

Marie-Louise  Winbladh

Arkeolog, författare, forskare
Intendent för Cypernsamlingarna 1971-2007
http://cypernochkreta.dinstudio.se

 

 

Kommentar:

Det finns också flera judiska organisationer som är kritiska till Israels agerande, några exempel:

Jews Against White Supremacy

Jewish Voice for Peace (JVP)

Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF)

 

Tomas Cronholm

 

 

 

21 Sep 2023