Fransk ambassadör kallar Israel apartheidstat. President Macron ställer krav på Israel.

Den franska ambassadören Gérard Araud i USA är känd för att säga vad han tycker. Hans uttalande om att Israel är en apartheidstat, som publicerades den 19 april i samband med att han gick i pension, uppskattades inte i Israel. En reprimand blev Israels svar.

Den franska presidenten Emmanuel Macron har skickat ett brev till Israel där han kritiserar att israeliska myndigheter fryser utbetalningar av skatteintäkter som tillhör Palestina. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade Macrons begäran "diplomatiskt och moraliskt felaktig."

Gérard Araud, den charmigt oförblommerade franska ambassadören i USA, är känd för två saker; överdådiga kalas och hans vilja att säga (och twittra) saker som andra ambassadörer kanske inte ens tänker, ännu mindre säger offentligt.

I samband med att han skulle gå i pension den 19 april gav han en intervju till den amerikanska tidningen The Atlantic och uttalande sig bland annat om Israel och Palestina:

”Problemet är maktfördelningen – den starkaste kan dra slutsatsen att de inte behöver göra några eftergifter”.

”Status quo är extremt bekvämt för Israel. De har kontroll över Västbanken och behöver inte ta det smärtsamma beslutet att göra palestinierna helt statslösa eller göra dem till medborgare i Israel. De kommer aldrig att göra dem till medborgare i Israel. Så de måste göra det officiellt att det är apartheid. Det är så vi uppfattar situationen, det kommer att finnas en apartheidstat. De är faktiskt redan det”.

Frankrikes ambassadör i Israel, Helene Le Gal, blev kallad till och fick en reprimand av det israeliska utrikesdepartementet för Gérard Arauds uttalanden. Tjänstemän på den franska ambassaden i Tel Aviv säger att det är "udda från Israels sida att klandra ett land för en diplomat som är pensionär."

Israeliska tjänstemän har därefter förbjudits att träffa den franska ex-ambassadören Gérard Araud, som har planerat att besöka Israel inom kort, enligt den israliska tidningen Haaretz.

Macron kritiserar frysta skatteöverföringar

Den 31 mars undertecknade Israels finansminister Moshe Kahlon ett beslut om att dra av 42 miljoner shekels (110 miljoner kronor) från skatter som Israel har tagit in å den Palestinska Myndighetens vägnar.

Avdraget ligger i linje med en israelisk lag som antogs i februari, som föreskriver avdrag för de ersättningar som palestinska myndigheten betalar till palestinska fångar och deras familjer samt familjerna till dem som har dödats av israeliska bosättare och israeliska militärer.

I mars 2019 satt 5 450 palestinska politiska fångar i israeliska fängelser, enligt Addameer, en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och stöd till palestinska fångar. I mars hölls 497 samvetsfångar i så kallat administrativt förvar i Israel utan åtal och rättegång. Det omprövas var sjätte månad, men kan fortgå i all oändlighet. Av dessa är tre medlemmar i det palestinska lagstiftningsrådet, PLC. Dessutom satt 205 palestinska barn mellan 12 och 17 år i palestinska fängelser i mars.

Under 2018 dödades 57 palestinska barn och hittills i år har 13 barn dödats av israeliska soldater, enligt Defence for Children International.

Det totala årliga skatteavdraget kommer att uppgå till 1,3 miljarder kronor. ”Det är ett viktigt beslut i vårt rättfärdiga krig mot palestinsk terror”, säger finansminister Moche Kahlon.

Den Palestinska Myndighetens svar på Israels agerande är att inte acceptera några pengar överhuvudtaget. Pengarna – från skatter som Israel samlar å den Palestinska Myndighetens vägnar – står för 63 procent av myndighetens budget.

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas har inte avsikt att kompromissa med skatteöverföringsfrågan, trots att det ställer myndigheten inför risken att kollapsa. Det uppger palestinska tjänstemän till den israeliska tidningen Haaretz. Den Palestinska Myndighetens hävstång är rädslan i USA, Israel och de arabiska länderna för att en kollaps skulle leda till kaos på Västbanken, enligt tjänstemännen.

Den franska presidenten Emmanuel Macron har skickat ett brev till Israel och uppmanat Israel att ”ändra beslutet att frysa överföringen av skattemedel till den palestinska myndigheten”. Frankrike kräver att Israel överför alla insamlade skatteintäkter till Palestinska Myndigheten i Ramallah.

I ett officiellt uttalande avvisade premiärminister Benjamin Netanyahu den franska presidentens begäran och kallade den "diplomatiskt och moraliskt felaktig."

Artiklar om diplomaten Gerard Araud
The Atlantic
Haaretz

Artiklar om president Macron och skatteöverföringar
MiddleEastMonitor
MiddleEastMonitor

Statistik om palestinska fångar och barn:
Addaameer
Defence for Children International Palestine

 

 

1 May 2019