EU-val 26 maj - vad säger kandidaterna om Palestina och Israel?

Valet av kandidater till EU-parlamentet är viktigt för utvecklingen i Palestina och Israel. Palestinagruppen Stockholm har ställt frågor till fem toppkandidater i nio partier – politiker som vill representera Sverige i EU-parlamentet.

Vi har tagit reda på:

  • vilka som stödjer ett förbud mot import och försäljning av varor, tjänster och naturresurser från olagliga israeliska bosättningar i Palestina.
  • vilka som kommer att arbeta för att skydda EU-medborgarnas rätt till yttrandefrihet, inklusive rätten att delta i ickevåldskampanjer som uppmanar till bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel. Det är en fråga som är högaktuell i flera europeiska länder, där personer som kritiserar staten Israels ockupationspolitik kallas antisemiter och hotas av fängelsestraff.
  • vilka som stödjer en uteslutning av israeliska vapentillverkare och andra militära företag från EU:s forskningsprogram och EU-avtal.
  • vilka som kommer att kräva att associeringsavtalet, som bland annat reglerar handel och tullar, mellan EU och Israel suspenderas tills Israel respekterar FN:s deklaration av de mänskliga rättigheterna.

Läs politikernas svar i vår rapport genom att ladda ner PDF-filen. Här ser du också vilka som inte ens brydde sig om att svara på våra frågor.

eu-valet-26-maj-2019-vad-sager-toppkandidaterna-om-palestina-och-israel.pdf

Vill du hellre ha rapporten via e-post? Hör av dig till: [email protected]

Söndag den 26 maj är det val. Vem vill du ska representera dig i EU-parlamentet?

30 Apr 2019