Världsbokdagen - donera en bok till ett palestinskt bibliotek, eller vinn en bok till dig själv

Bildning och utbildning är så viktigt. Hedra Världsbokdagen idag med att köpa en bok till ett bibliotek i Palestina! 

På webbplatsen Matloub hittar du böcker som biblioteken efterfrågar. Det finns massor av böcker att välja mellan. Matloub fungerar som en webbokhandel, där du i stället för att beställa en bok hem till dig, beställer den till ett palestinskt bibliotek.

Donera en bok via: https://matloub.librarianswithpalestine.org/

Vinn en bok av palestinska Adania Shibli

Det är inte ofta vi får möjlighet att läsa palestinska författare i svensk översättning, men förra året har en av dagens generations mest omtalade palestinska författare översatts till svenska. Det handlar om Adania Shibli, född 1974, vars korta romaner “Beröring” och “Vi är alla lika fjärran från kärleken” har kommit ut på svenska.

Palestinagruppen Stockholm hedrar Världsbokdagen med ge fem personer möjlighet att vinna boken med Adania Shiblis två korta romaner “Beröring” och “Vi är alla lika fjärran från kärleken” 

"Adania Shibli är en mycket skicklig författare som kanske kan ses som en arvtagerska till den algeriska författaren Assia Djebaro: kvinnliga karaktörer står i fokus och marken är blodig av krig. Döden och livet, vardagen och extrema känslor såsom våld gestaltas med märkligt lätt hand. Översättarna har arbetat med stämningarna i de två romanerna på ett mästerligt vis", skrev Lina Hagelbäck i Karavan den 1 oktober 2018.

Palestinagruppen Stockholm tävlar ut 5 böcker av Adania Shibli. MOTIVERA med max 3 rader om varför du vill vinna boken.

Skicka din motivering till oss senast den 30 april till: [email protected]. Vi meddelar vilka som vinner inom en vecka.

Vinn boken ”Ahed Tamimi – flickan som slog tillbaka”

Palestinagruppen Stockholm vill hedra Världsbokdagen med ge fem personer mellan 15 och 25 år möjlighet att vinna en bok om den palestinska tonårstjejen Ahed Tamimi.

Nyheten om Ahed Tamimi, en 16-årig palestinsk tonåring som fängslades strax innan jul för två år sedan, blev förstasidesstoff världen över. Israelerna hämtade henne på natten. Hon fördes till en israelisk militärdomstol och fick åtta månaders fängelsestraff för att hon hade slagit till en tungt beväpnad israelisk soldat inne på familjens gård i byn Nabi Saleh på Västbanken.

”Tack för era tårar, men vi har så mycket tårar på grund av tårgasen och jag vill inte att ni ska vara nedstämda över mig /…/ eller att ni ska tycka synd om mig. Jag vill att ni ser mig som en frihetskämpe, inte ett offer”, sa Ahed Tamimi på ett möte i Sydafrika förra året.

Ahed Tamimi har blivit en symbol för palestiniernas motstånd om ockupationsmakten. Men kampen handlar inte enbart om henne. Det sitter runt 200 palestinska barn i israeliska fängelser just nu.

Palestinagruppen Stockholm tävlar ut 5 böcker om Ahed Tamimi. MOTIVERA med max 3 rader om varför du vill vinna boken, eller varför du vill ge boken till en person mellan 15 och 25 år.

Skicka din motivering till oss senast den 30 april till: [email protected]. Vi meddelar vilka som vinner inom en vecka.

#WorldBookDay

23 Apr 2019