Ärkebiskop Desmond Tutus syn på Israel-Palestina

Ärkebiskop Tutu var en uttalad kritiker av den israeliska ockupationen av Palestina och belägringen av Gaza. 

"Jag önskar att jag kunde hålla tyst om palestiniernas svåra situation. Jag kan inte!”, sa han till Washington Post 2013. 

Han drog paralleller mellan den israeliska ockupationen och apartheiden i Sydafrika.

"Vad som görs mot palestinierna vid checkpoints, det är sånt vi upplevt i Sydafrika."

Tutu ledde i november 2006 ett FN-uppdrag tillsammans med professor Christine Chinkin för att undersöka en israelisk attack mot Gaza som lett till döden för 19 palestinier, inklusive sju barn.

Israel vägrade initialt att ge ärkebiskop Tutu och professor Chinkin tillstånd att komma in i Gaza som då reste till det belägrade territoriet via Egypten. De träffade överlevande och ögonvittnen och tog fram en rapport till rådet för mänskliga rättigheter.

Tutu fördömde den israeliska belägringen av Gaza och såg det som en grov kränkning av mänskliga rättigheter.

"Vi tror att vanliga israeliska medborgare inte skulle stödja denna blockad, denna belägring, om de visste vad det betydde för vanliga människor”. 

I augusti 2009 besökte Desmond Tutu, med en delegation från den internationella NGO "The Elders", Israel och ockuperade palestinska områden för att förespråka fred.

I en artikel som publicerades i den israeliska tidningen Haaretz 2014, förklarade Tutu sitt stöd för den internationella rörelsen för bojkott, desinvestering och sanktioner (BDS) som ett fredligt sätt motsätter sig israelisk ockupation.

"De som fortsätter att göra affärer med Israel, som bidrar till en känsla av "normalitet" i det israeliska samhället, gör Israels och Palestinas folk en otjänst. De bidrar till att upprätthålla ett djupt orättvist status quo", skrev han. 

Ärkebiskopen uttryckte sitt motstånd mot våldshandlingar från båda sidor av konflikten, även om han beskrev Israels svar på palestinska missiler som oproportionerligt brutalt.

"Missiler och bomber är inte en del av lösningen. Det finns ingen militär lösning”.

 

Om du vill läsa originalartikeln finns den här: https://www.middleeasteye.net/news/south-africa-desmond-tutu-dies-what-he-said-israel-palestine

27 Dec 2021