Al Naqba – katastrof som pågår

Tänk dig att ett annat folk kommer och kör ut dig ur ditt hus med militärt stöd. Tänk dig att du hör talas om att hela byar tömts och de boende mördats i en massaker. Tänk dig att du tvingas gå många mil utan mat och vatten för att komma till ett flyktingläger som kanske ligger i ditt eget tidigare land eller ett grannland. Tänk dig att du inte kommer ur detta läger på 75 år, inte dina barn, inte dina barnbarn.

Detta är situationen för de 750 000 palestinier som drevs från sina hem i det de kallar Al Naqba, som betyder katastrofen. Vad hade de gjort för att förtjäna detta öde? Ingenting. Tidigare hade de levt i fred med judarna, men det kom en idé om att hela Palestina skulle tillhöra judar och inga andra. Idén kallas sionism och har ingenting att göra med antisemitism som innebär ett hat mot judar som inte är motiverat. Däremot var det antisemitism som ledde till judeförföljelsen och förintelsen, men det går inte att hävda att det skulle ha varit palestinierna som låg bakom den.

Världssamfundet, FN, beslutade att de flyende skulle få återvända hem, men det har ännu inte skett. I stället har Israel fortsatt att köra iväg folk från sina hus som sedan rivits. Det mycket begränsade område som en majoritet av världens stater har erkänt som staten Palestina har ockuperats av Israel. Den nu sittande israeliska regeringen har i sitt program hävdat att inte ens det räcker utan att det judiska folket har exklusiv och obestridlig rätt till hela landet ”Israel” definierat som att det omfattar även det ockuperade området.

Al Naqba har nu pågått i 75 år. Det är hög tid att den avslutas med en fred baserad på folkrätten och FNs resolutioner. Ansvaret för en sådan fred vilar tungt på de länder som tillät förföljelsen av judar som kulminerade i förintelsen. Det är inte rimligt att helt andra människor fått lida och fortfarande får lida för detta. Ett minimikrav är att alla EU-länder gör som Sverige och erkänner Palestina som stat, så att parterna i konflikten blir en aning mer jämbördiga.

Kom och demonstrera 15 maj 18:30 på Sergels torg i Stockholm!

Läs om Al Naqba:

Al Nakba - Palestinagrupperna

Nada Alami: Svart skimmer.

Susan Abulhawa: Morgon i Jenin, Det blå mellan himmel och hav, Berättelsen om Nahr.

Bernt Hemele & Cato Lein: Nakba – katastrof inför våra ögon.

 

Tomas Cronholm

11 May 2023