Kalendarium |

Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. Vi uppdaterar vårt kalendarium hela tiden.

17 september – seminarium till minne av Folke Bernadotte

Palestinagruppen Stockholm hedrar minnet av FN-diplomaten Folke Bernadottes gärningar. Vi har ett seminarium den 17 september i samband med 70-årsdagen av mordet på Folke Bernadotte i Jerusalem. Som chef för svenska Röda Korset var han ansvarig för Vita bussarna, som räddade minst 15 000 personer från koncentrationsläger i slutet av andra världskriget 1945. Som FN-medlare blev han mördad 1948 av judiska terrorister som inte accepterade hans förslag till tvåstatslösning för Israel och Palestina.

Vi har bjudit in journalisten Gösta Burén, som har skrivit boken ”Mordet på Folke Bernadotte”. Journalisten Gunnar Vagerstam är moderator. 

Tid: 18.00 - 19.30. 
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Hedénsalen, 4:e våningen

26 september – författarmöte om Ahed Tamimi, flickan som slog tillbaka

Palestinagruppen Stockholm arrangerar ett författarmöte med Paul Morris, en av författarna till boken om Ahed Tamimi, en 16-årig palestinsk flicka som, efter att hennes 15-årige kusin hade blivit skjuten i huvudet av en israelisk soldat inte accepterade att israeliska militärer tog sig in på familjens gård. Hon slog tillbaka. En ung flicka mot en tungt beväpnad soldat. Hon har suttit åtta månader i israeliskt fängelse. Hör hennes berättelse via författaren Paul Morris. Mötet är på engelska. Vår Aktionsgrupp Kultur återkommer om tid och plats.

10 oktober - Fredsseminarium Brännpunkt E1 i Uppsala

De beduiner som idag bor i Jerusalems utkanter är flyktingar från 1950-talets Israel. Nu tvingas de systematiskt ut från sina marker av den israeliska militären till förmån för bosättningsbyggande. Cirka 3.000 av dessa beduiner befinner sig just nu i högriskzonen för husrivningar och tvångsförflyttningar. På det geopolitiska planet är rädslan stor för att Västbanken kommer att klyvas på mitten på grund av bosättningsexpansionen samt att fri tillgång för palestinier till Östra Jerusalem stryps. På det humanitära och juridiska planet är detta fråga om krigsförbrytelser och andra folkrättsbrott.

Eid Abu Khamis, talesperson för beduinsamhället Al Khan al Ahmar, Angela Godfrey-Goldstein från organisationen Jahalin Solidarity och Alice Panepinto, folkrättsjurist från Queens University i Belfast medverkar. Guy Davidis kortdokumentär ”High Hopes” visas. 

Brännpunkt E1 är ett samarbetsprojekt mellan Emmaus Björkå, Palestinagrupperna i Sverige samt Svenska Palestinakommittén. 

Tid: Onsdagen 11 oktober, kl 18.30
Plats: Uppsala missionskyrka, Linnéstugan, S:t Olofsgatan 40 i Uppsala

23 oktober – Palestinskt motstånd och internationell solidaritet

Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige, talar om det fredliga motståndet i Palestina och hur vi i Sverige kan stödja det genom bojkott, desinvesteringar och sanktioner. Vad innebär det i praktiken? Varför är det en bra metod mot den olagliga ockupationen? Hur blir en bojkottkampanj framgångsrik? Och hur har det påverkat Israel hittills?

Palestinagruppen Stockholm berättar om en aktuell kampanj - vi vill inte ha israeliska frukter och grönsaker i våra butiker.

Klockan 18.00 - 19.30. Aktionsgrupp Bojkott återkommer om lokal.

15 november – Palestinas självständighetsdag

Palestinas självständighet utropades 1988 och omfattar Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem (i enlighet med 1949 års stilleståndsavtal). Samtidigt erkände Palestina staten Israel. I år är det 30-årsjubileum för självständigheten. Israel har fortfarande inte erkänt Palestina. Men majoriteten av världens länder, inklusive Sverige, har erkänt Palestina.

20 november – FN:s internationella barndag

En dag när vi sätter fokus på de palestinska barnens situation under ockupationen och lyfter fram de palestinska barnen som sitter i israeliska fängelser.

29 november – FN:s internationella solidaritetsdag med Palestina

Torsdag den 29 november infaller FN:s internationella solidaritetsdag med det palestinska folket. Det kommer vi förstås att uppmärksamma i Stockholm.

10 december – FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter är en fråga som är ständigt aktuell i Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem som är ockuperat av Israel sedan 1967. Vi återkommer med information om hur vi planerar att uppmärksamma Palestina på måndag den 10 december.

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]