Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. 

 

Författarsamtal och medlemsmöte

18 maj 19.00 på Zoom, anmäl till info@palestinagruppen.se

Nada Alami: Svart skimmer (2020)

Nada Alami är född och uppvuxen i Jerusalem och flyttade som ung kvinna till Sverige. Hon är sjuksköterska, debattör och inte minst av allt författare till den kritikerrosade boken Svart skimmer.

"Svart skimmer är den sanna berättelsen om författarens morbror Waleed, dennes liv och hans flykt från hemstaden Lydda i Palestina. Genom honom skildras en av världens centrala konflikter, som pågår än idag: Palestina–Israel-konflikten.

Svart skimmer beskriver krigets grymheter och det förvisade folkets fruktansvärda öde i brännande vittnesskildringar. Men det är också en gripande berättelse om gränslös kärlek, om familjeband som aldrig brister, om längtan efter en plats att kalla sin egen, och om underbara människor som aldrig ska glömmas.

Nada Alami tecknar med sitt väl avvägda språk levande porträtt av alla de människor vi får lära känna genom boken. Hon har också en underbar förmåga att locka läsaren till skratt, trots det mörker som skildras. Boken handlar inte bara om en mans flykt och det är inte bara en släkthistoria – det är ett helt folks historia." (recension Lassbo Förlag).

 

WEBBINARIUM Kamp mot Apartheid?

21 april 19.00 på Zoom, anmäl till lena.lonnqvist@folkbildning.net så kommer länk dagen innan

Vad säger vi i Sverige om situationen i Palestina och Israel?
Välkomna att delta i ett webbinarium där dessa frågor diskuteras!

Deltagande i panelen:
Dror Feiler - Judar för Israelisk-Palestinsk Fred
Pål Wrange - Professor i folkrätt
Anders Persson - Statsvetare och Mellanösternexpert
Anna Karin Hammar - Kairos Palestine Sweden

 

Israel och Palestina – en vår med val

12 april 18.00 Online with Facebook Live.

Det händer mycket nu som kan påverka utvecklingen i Israel och Palestina. USA har fått en ny president. I Israel var nyvalet i mars det fjärde på mindre än två år. I Palestina hålls i maj och juli de första valen sedan 2006.

Coronapandemin förstärker isoleringen av Gaza och försvårar internationell närvaro i området. Israels vaccinationsprogram mot covid-19 är ett av världens mest effektiva, samtidigt som de israeliska myndigheterna får kritik för att de inte tar ansvar för invånarna på ockuperat territorium. Den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag har efter många turer beslutat att inleda en utredning om krigsbrott i Gaza, på Västbanken och i östra Jerusalem.

Vad betyder allt detta för arbetet som syftar till en rättvis fred? Kommer valen att resultera i ökad öppenhet eller fortsatta låsningar? Börjar Joe Bidens inställning klarna? Vad kan det internationella samfundet, EU och Sverige göra?

Medverkande:
Thomas Hammarberg, riksdagsledamot, lång erfarenhet av arbete med mänskliga rättigheter och Mellanösternrådgivare till Utrikespolitiska institutet
Magnus Hellgren, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaenheten, Utrikesdepartementet
Evin Incir, europaparlamentariker och ansvarig i EU-parlamentet för relationerna med Palestina
Hans Josefsson, styrelseledamot i Olof Palmes Internationella Center och till nyligen förbundssekreterare i Socialdemokrater för tro och solidaritet, samtalsledare.

Event by ABF Stockholm, Olof Palme International Center and Socialdemokrater för tro och solidaritet

https://www.facebook.com/events/2812321342339729/

 

Årsmöte

24 mars 19.00 på Zoom. Kallelse kommer att skickas till medlemmarna 24 februari.

 

Filmvisning på Zoom: Salongen

23 februari 19.00 

Anmäl till [javascript protected email address] senast 21 februari så skickas länken. 

Medlemsmöte före filmvisningen, 18.30 - 19.00, också via Zoom. 

Salongen är en palestinsk film som utspelas i en del av världen där ett besök på skönhetssalong kan vara förknippat med livsfara. Det är en av de sällsynta dagarna då elektriciteten faktiskt är igång på Gazaremsan. Inne på den lilla salongen tillbringar en blivande brud, en höggravid kvinna, en bitter nyskild, en som piggar upp sig med piller och en som är djupt religiös en lång, varm eftermiddag och kväll.
Kvinnornas personligheter och historier framträder med skärpa i den oroliga stämning som härskar pga det pågående kaoset utanför. Medan skarpladdade gevär dominerar gatorna utanför smattrar skarptungade repliker inne i salongen.

(https://www.facebook.com/events/1090267948157086/)

 

Onlinemöte: Ung i Gaza

15 december 18.00

Träffa vår samarbetsorganisation i Gaza som visar bilder och berättar om situationen och sitt viktiga arbete med unga.

Mötet är för medlemmar i Palestinagrupperna och hålls på Zoom. Anmäl till anna@palestinagrupperna.se

 

Webinar: Justice for Palestine: a question of law

Måndagen den 7 december 2020 klockan 19.00 - OBS obligatorisk anmälan!
 
Dr Alice Panepinto, Queens University Belfast
Henrik Carlborg, chairperson The Palestine Solidarity Association of Sweden
 
The seminar addresses the question of justice for Palestine through international law and will illustrate how impunity for abuses over the decades is enabling Israeli conquest of Palestine in contravention of article 2(4) of the UN Charter.
 
Introduction by Henrik Carlborg

Dr Alice Panepinto will provide a 'whistle-stop' international law timeline for Palestine: 1948 (nakba) / 1967 (occupation) / 1990s (Oslo) / present (including the problems with the fragmentation of Palestine into Gaza / East Jerusalem and West Bank).
She will also talk about the displacement of Palestinian Bedouin communities in central West Bank and the Jerusalem area as an illustration for Palestinian dispossession.

The final part will consider the possibilities and limitations of the International Criminal Court and the International Court of Justice in delivering justice for Palestinians.

Q&A Session
Welcome!

Registrera dig för seminariet här (obligatoriskt).

 

Webinar: Gaza and West Bank - How to Unite One People


How can authority and legitimacy be restored in the Palestinian territories and how will Palestinians find a common and realistic path forward to resolve the conflicts within their society and with Israel?


Date: Wednesday 02 December 2020. Time: 13.00-14.30 CET. Location: Zoom (online)
Seminar fee: Free
Additional info: You will receive a link to the webinar in your confirmation email. For any questions, please email info@ui.se
Language: English

Mer information

 

 

Medlemsmöte och föreläsning

Vi "ses" digitalt via Zoom för att prata om vad vi gjort och viktigare: vad vi ska/kan göra och vad ni har för tankar och idéer! Därefter (kl 19.00) följer en föreläsning av Lena M Fredriksson - författare till boken “På Västbanken intet nytt?: att leva under långvarig ockupation.

Tid: Tisdag 24 november, kl 18.00-20.00 via Zoom

Anmäl dig på [javascript protected email address]
så får du en länk till Zoom innan mötet.


Välkommen!

 

Palestinas befrielse – vad är möjligt? 

På vilka sätt försöker palestinier och israeler åstadkomma en hållbar utveckling? En del motstånd mot ockupationen kan beskrivas som defensivt, man försvarar sig mot övergrepp. Samtidigt finns människorättsgrupper som arbetar offensivt och visionärt. Ibland används begreppet ”kreativt motstånd” parallellt med ”sumud” (ihärdighet, stolthet). I detta program vill vi skildra några olika förhållningssätt till Palestinas befrielse och vad som på lokalplanet tycks vara möjliga vägar till fred.

Medverkande
Ilan Cohen, Föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), redovisar ett judiskt perspektiv på Palestinas befrielse och vad som görs av israeliska människorättsgrupper. 
Kenneth Kimming, Friends of Sabeel, berättar om den kristna befrielseteologi som utvecklats i Palestina och de kristna församlingarnas arbete för fred. 
Anna Wester, Palestinagrupperna i Sverige, ger exempel på hur den politiska frihetskampen har utvecklats. 

Seminariet inleds och avslutas av Matts Mattsson, författare till boken "Status Quo? En berättelse om ockupation, motstånd och solidaritet i Palestina och Israel".  

Arrangörer: ABF Stockholm, Friends of Sabeel, Föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), Palestinagruppen Stockholm, Palestinagrupperna i Sverige.           

Tid: Onsdag 21 oktober, kl 18.00-20.00
Plats:  ABF, Sveavägen 41, Stockholm. Fri entré

Lokal: Sandlersalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré.

Obs! På ABF Stockholm tillämpas givetvis Folkhälsomyndigheternas restriktioner/rekommendationer. Därför begränsas antalet besökare till max 50 personer (inklusive medverkande). Möbleringen i salen anpassas efter rekommenderat avstånd på 1,5 – 2 meter. ABF ber alla besökare att respektera detta. 

 

12-13 juni: Seminarium Palestina-Israel INSTÄLLT

Det så kallade Sjöviksseminaret flyttar i år från Sjöviks folkhögskola i Dalarna till Stockholm. 

Följande talare medverkar: Brian Brown (sydafrikansk pastor, involverad i kampen mot apartheidregimen genom civil olydnad, samt krav på bojkott, desinvesteringar och sanktioner), Rifat Kassis (kristen palestinier från Beit Sahour på Västbanken, aktiv människorättsaktivist och författare, grundare av Defense for Children International Palestine) och Ilan Pappé (professor, känd som en av de nya historikerna i Israel, antisionistisk aktivist och talesperson för palestiniernas rättigheter). Ytterligare talare tillkommer.

Tid: Fredag 12 juni, klockan 18.00 - lördag 13 juni, klockan 22.00

Plats: Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17

Seminariet genomförs med stöd av Folke Bernadotteakademin.

 

 

 

Seminarieserie på Utrikespolitiska institutet om Israel och Palestina. INSTÄLLT 

Länk till inbjudan och övriga seminarier i serien. 

 

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]