Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. Vi uppdaterar vårt kalendarium hela tiden.

17 oktober - Palestinska barn med ADHD

Seminarium om barn med ADHD-problematik. Vad krävs av för att ge dem bättre förutsättningar att klara vardagen? Medverkande: Sofia Camnerin, Agneta Hellström och rektorerna Salwa Shareef och Nadira Saed från Jeriko och Betlehem

Tid: Onsdag 17 oktober, klockan 18.00
Plats: Immanuelskyrkan, Stockholm
Arrangör: SIRA

18 oktober - Al Harah teaterbesök från Palestina

Den 18 oktober har "De skyddssökande" premiär på Kulturhuset i Stockholm - ett samarbete mellan Stadsteatern och Al Harah, en ledande teater i Palestina.

Pjäsen skrevs för 2500 år sedan av Aiskylos. Den har bearbetats av prisbelönte skotske dramatikern David Greig.

Pjäsen spelas från 18 oktober till 17 november. Boka biljetter på Stadsteaterns hemsida.

3-4 november - URPREMIÄR Return to Palestine

Jad, en palestiner född och uppväxt i USA, bestämmer sig för att för första gången resa till Palestina. Han vill veta mer om sin bakgrund och lära känna landet och upptäcker en verklighet mycket fjärran det han har sett på nyheterna. Genom hans ögon får vi uppleva möten med olika öden i dagens Palestina.

Pjäsen har växt fram genom de berättelser som samlats under den årliga rundresan Freedom Ride som ordnas av teatern och refererar till sanna historier från flyktinglägren in Jenin, Dheisheh, Mufaqara and Gaza.

Pjäsen är regisserad av Micaela Miranda och utformad tillsammans med den unga ensemblen som består av skådespelare som har gått igenom den treåriga teaterutbildningen som skapats av Freedom Theatre i Jenin. 

3 och 4 november på Stadsteaterns scen Kilen. Spelas på arabiska med engelsk textning. Mer information och biljetter hittar du HÄR.

12 november – Palestine Marathon - Freedom of Movement

Maria Jonsson och Camilla Larsson har deltagit i Palestine Marathon och planerar att delta även 2019. De visar bilder och berättar om vistelsen i Palestina. De informerar också om de olika loppen; 5, 10, 21 och 42 kilometer. Låt dig inspireras! Ställ frågor - om förberedelser, resa, boende, intryck och erfarenheter.

Tid: Måndag 12 november, klockan 18.30-20.00.
Plats: Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148 (Fältöverstens hörn vid korsningen Valhallavägen/Värtavägen, OBS! Ingen ingång från köpcentret).

15 november – Palestinas självständighetsdag

Palestinas självständighet utropades 1988 och omfattar Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem (i enlighet med 1949 års stilleståndsavtal). Samtidigt erkände Palestina staten Israel. I år är det 30-årsjubileum för självständigheten. Israel har fortfarande inte erkänt Palestina. Men majoriteten av världens länder, inklusive Sverige, har erkänt Palestina.

20 november – FN:s internationella barndag

En dag när vi sätter fokus på de palestinska barnens situation under ockupationen och lyfter fram de palestinska barnen som sitter i israeliska fängelser.

29 november – FN:s internationella solidaritetsdag med Palestina

Torsdag den 29 november infaller FN:s internationella solidaritetsdag med det palestinska folket. Det kommer vi förstås att uppmärksamma i Stockholm.

10 december – FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter

Mänskliga rättigheter är en fråga som är ständigt aktuell i Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem som är ockuperat av Israel sedan 1967. Vi återkommer med information om hur vi planerar att uppmärksamma Palestina på måndag den 10 december.

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]