Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. 

9 juni, Svensk-Palestinska Fotbollsföreningen, match

Svensk-Palestinska Fotbollsföreningen möter Segeltorp på Sätra Bollplan. Visa gärna ditt stöd på plats - med tröjor, kepsar och flaggor.

Tid: Söndag 9 juni, klockan 13.00
Plats: Sätra Bollplan, Björksätravägen 73, Skärholmen

12 - 16 juni, Järvaveckan

Palestinagrupperna i Sverige kommer att delta i den politiska Järvaveckan på Spånga Idrottsplats. Järvaveckan är en mötesplats för alla med ett samhällsengagemang. 

Öppet 14.00-21.00 varje dag. Gratis entré. Du hittar oss i tält G32.

Onsdag 12 juni: Barn och militärt embargo
Vi informerar om de palestinska barnens situation under ockupationen och gör en namninsamling med krav på den svenska regeringen avsluta allt militärt samarbete med israel.

De svenska AP-fondernas etikråd skrev redan 2010 att det israeliska vapenföretaget Elbit Systems ”kan kopplas till kränkning av internationell humanitär rätt i strid med fjärde Genèvekonventionen”. Trots det köper Försvarets Materielverk tjänster från Elbit Systems, enligt ett nytecknat avtal hösten 2018. Har du inte möjlighet att komma på onsdag, skriv under namninsamlingen nu.

Klockan 17.30 samtalar Palestinagruppen Stockholms ordförande Kerstin Andersson med Saman Saidi, humanitär kommunikationschef för Rädda Barnen i Sverige, som arbetade i Gaza tre månader hösten 2018.

Torsdag 13 juni: Bojkott och mänskliga rättigheter
Vi informerar om konsumentbojkott av israeliska produkter för att sätta ekonomisk press på Israel – en etablerad ickevåldsmetod, som fungerade i kampen mot apartheidregimen i Sydafrika. Så länge palestinierna lever under ockupation, så länge Israel inte respekterar alla människors lika värde och mänskliga rättigheter, så länge kommer vi att uppmana till bojkott av israeliska varor och tjänster.

Fredag 14 juni: Bojkott och kampanj mot Puma
Vi informerar om konsumentbojkott och berättar om den globala kampanjen mot Puma. Puma är ett av världens största sportvarumärken som säger sig arbeta för jämlikhet och social rättvisa. Samtidigt sponsrar företaget det israeliska fotbollsförbundet (IFA) där flera lag från bosättningar ingår. Alla bosättningar är byggda på stulen palestinsk mark och är olagliga enligt internationell rätt. Mer än 200 palestinska idrottsklubbar och en bred internationell solidaritetsrörelse uppmanar Puma att avbryta sponsoravtalet. Använd din konsumentmakt. Köp inte Puma förrän de avslutar samarbetet.

Lördag 15 juni: Hälsoläget i Palestina
Visste du att mödradödligheten i Palestina är betydligt högre än i Israel och Sverige? Eller att 5-årsöverlevnaden bland barn är lägre i Palestina än i Israel. Vi informerar om hälsosituationen i Palestina och berättar om Palestinagruppernas insatser, bland annat för autistiska barn i Gaza. Vi gör en insamling till Gaza Community Mental Health Programme.

Har du inte möjlighet att komma på lördag, swisha redan idag till 123 901 1378. Skriv GAZA i meddelandefältet. Palestinagrupperna har 90-konto och står under Svensk Insamlingskontroll.

Söndag 16 juni: Bojkott och mänskliga rättigheter
Vi informerar om konsumentbojkott och berättar om den globala kampanjen mot Puma. Vi fortsätter insamlingen till Palestinagruppernas biståndsarbete i Palestina och palestinska flyktingläger i Libanon. Och vi ger nya medlemmar ett erbjudande – gå med idag och få boken ”Vad händer i Palestina” skriven av Gunnar Olofsson och Peo Österholm.

Är du inte medlem än, bli det redan idag och få boken hem i brevlådan. Fullt betalande: 300 kronor, pensionär/student: 150 kronor, ungdom upp till 20 år: 50 kronor.

9-11 augusti, Sommarläger – med Palestina i fokus

Är du mellan 16 och 25 år och vill lära dig mer om Palestinas historia och kultur? Lyssna på föredrag och diskutera med andra vad vi kan göra tillsammans. Det blir också roliga utomhusaktiviteter.

Anmäl dig till vårt sommarläger 9-11 augusti i Norrbyskär (40 km från Umeå). Boende och mat är gratis, men du betalar för resan själv.

Anmälan görs till linda@palestinagrupperna.se. Skriv namn och kontaktuppgifter. Om du inte är myndig måste du skicka med ett intyg från målsman. Vi har ett begränsat antal platser, så anmäl dig så snart du kan.

Arrangörer och kontaktpersoner:
Palestinagrupperna i Sverige, Linda: 073-982 67 99
Ibn Rushd Studieförbund, Maha: 073-970 60 40

17 augusti, Palestinska kulturfestivalen

Sveriges förmodligen största palestinska kulturevenemang är snart här. Palestinska kulturfestivalen 2019 slår upp sina portar 17:e augusti, i år med temat ”En dag i Palestina”.

Program och mer information läggs ut löpande på Palestina Kultur & Folkbildnings Facebooksida.

Tid: Lördag 17 augusti, klockan 12.00-18.00
Plats: Folkets Hus i Hallunda

12 september, Palestinska barn i flyktingläger och fängelse

Louise Thorn från Palestinagrupperna i Sverige berättar om de biståndsinsatser som vi gör i palestinska flyktingläger i Palestina och Libanon - och hur viktiga våra månadsgivare är för att vi ska kunna genomföra arbetet. 

Kerstin Andersson från Palestinagruppen Stockholm berättar om de palestinska barnens situation under ockupation och i fängelse - och kravet på att Sverige ska avsluta allt militärt samarbete med Israel.

Tid: Torsdag 12 september, klockan 18.00-20.00 
Plats: ETC Café, Sankt Paulsgatan 14 (t-bana Slussen)

 

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]