Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. 

5 februari: Medlems- och årsmöte med inspiration av Benjamin Laadra

Tack alla, som deltog i Palestinagruppen Stockholms arbete förra året. På onsdag den 5 februari summerar vi det gångna året och blickar framåt. Vi låter oss inspireras av människorättskämpen Benjamin Laadra, fattar beslut om verksamhetsplanen för 2020 och hälsar en ny styrelse välkommen.

Benjamin Laadra är en människorättsaktivist från Göteborg. Han har vandrat från Sverige till Palestina för att väcka uppmärksamhet kring ockupationen och brotten mot mänskliga rättigheter som begås av den israeliska ockupationsmakten. Och uppmärksamhet fick han - medier från hela världen följde hans vandring. En dokumentär om internationella aktivister för Palestina publicerades nyligen. "Jag är mycket hedrad att vara en del av det och göra vad jag kan i kampen för frihet och värdighet för det palestinska folket", säger Benjamin Laadra. 

Dag: Onsdag 5 februari, klockan 18.00-20.30
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, lokal: Lapplandsrummet
Kallelse till årsmötet har skickats till medlemmar den 18 december.

OBS! Om du inte är medlem, bli medlem nu. Klicka på länken: bit.ly/2M94i9z

15 april: Palestinas befrielse – vad är möjligt?

På vilka sätt försöker palestinier och israeler åstadkomma en hållbar utveckling? En del motstånd mot ockupationen kan beskrivas som defensivt, man försvarar sig mot övergrepp. Samtidigt finns människorättsgrupper som arbetar offensivt och visionärt. Ibland används begreppet ”kreativt motstånd” parallellt med ”sumud” (ihärdighet, stolthet). I detta program vill vi skildra några olika förhållningssätt till Palestinas befrielse och vad som på lokalplanet tycks vara möjliga vägar till fred.

Medverkande
Ilan Cohen, Föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), redovisar ett judiskt perspektiv på Palestinas befrielse och vad som görs av israeliska människorättsgrupper. 
Kenneth Kimming, Friends of Sabeel, berättar om den kristna befrielseteologi som utvecklats i Palestina och de kristna församlingarnas arbete för fred. 
Anna Wester, Palestinagrupperna i Sverige, ger exempel på hur den politiska frihetskampen har utvecklats. 

Seminariet inleds och avslutas av Matts Mattsson, författare till boken "Status Quo? En berättelse om ockupation, motstånd och solidaritet i Palestina och Israel".  

Arrangörer: ABF Stockholm, Friends of Sabeel, Föreningen Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF), Palestinagruppen Stockholm, Palestinagrupperna i Sverige.           

Tid: Onsdag 15 april, kl 18.00-20.00
Plats:  ABF, Per Albinrummet, Sveavägen 41, Stockholm. Fri entré

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]