Kalendarium

Här tipsar vi om egna och andras Palestinaaktiviteter i Stockholms län, inklusive viktiga dagar som anknyter till Palestina. 

17 oktober: Att stärka unga palestinska mänskliga rättighetsaktivister 

Forum Syd bjuder in till ett frukostmöte där två av Palestinagruppernas samarbetspartners i Libanon och Palestina deltar; Yasser Daoud från organisationen Naba'a, och Nasser Abuhelal, från Abu Dees Youth Club.

Naba'a arbetar för barn och ungdomars rättigheter med speciellt fokus på marginaliserade ungdomar i de palestinska flyktinglägren i Libanon.

Abu Dees Youth Club på Västbanken arbetar för att ge barn och ungdomar en meningsfull fritid, bland annat genom olika sportaktiviteter, scoutteam, dans och volontäruppdrag i närsamhället.

En viktig uppgift för dessa organisationer är att stärka nästa generation av mänskliga rättighetsaktivister och främja en kultur av icke-våld, respekt för mångfald och jämställdhet.

Obs! Samtalet är på engelska.

Datum: Torsdag 17 oktober
Tid: 08.30-10.00
Plats: Alsnögatan 7 vid Danvikstull på Södermalm

Arrangör: Forum Syd

22 oktober: Mellanöstern - kultur i freds- och jämställdhetsarbetet

Clowner utan Gränser driver projekt i Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien för att stärka tjejers och kvinnors psykosociala hälsa och position genom kulturella aktiviteter, allt för att öka medvetenheten kring jämställdhet och bidra till fred i regionen – Creative Arts for Peace and Equality.

Nu kommer tre av projektets deltagare till Stockholm. De deltar i ett panelsamtal för att diskutera betydelsen av kultur i freds- och jämställdhetsarbetet. 

Obs! Samtalet är på engelska.

På YouTube kan ni se en film med 26-åriga Ranin från Palestina som deltar i samtalet.

Datum: Tisdag 22 oktober
Tid: Dörrarna öppnas 17.30. De bjuder på alkoholfri dryck, tilltugg och mingel. Panelsamtalet börjar 18.00 och pågår en timme. Efteråt finns tid för frågor.
Plats: Folkoperan, Hornsgatan 72

Moderator: Bianca Kronlöf
Arrangör: Clowner utan Gränser och Folkoperan
Mer information finns på Facebook.

22 oktober: Vattnet som politik – konflikter eller samarbete?

Gränsöverskridande vatten är vanligt fenomen i ett Mellanöstern som lider av vattenbrist. Mellanöstern och Nordafrika har fem procent av jordens befolkning, men bara en procent av jordens färskvattenresurser. I snart 70 år har vatten funnits hela tiden i konfliktens kärna, på ett eller annat sätt. Vattnet är politiskt viktigt och det finns exempel på gamla fiender som av nödvändighet har valt att samarbeta kring vattenfrågan.

Klimatförändringar har skapat klimatflyktingar och forskare förutspår att till exempel delar av Mellanöstern kan bli obeboeliga på grund av extrem hetta i framtiden. Hur ser samarbetet ut kring vattenresurserna i regionen? Är samarbete fortsatt möjligt med utmanande klimatförändringar?

Medverkande:
Martina Klimes, rådgivare på Stockholm International Water Institute – Water & Peace, Transboundary Water
Ulrika Åkesson, verksföreträdare expert på miljö- och klimatfrågor, SIDA
Annika Johansson, ansvarig specialist på Mellanösternenheten, SIDA
Moderator:
Nathalie Besèr

Dag: Tisdag 22 oktober, 18.00-19.00
Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2
Biljetter, klicka här.

Arrangör: Re:Orient i samarbete med Uppsala Universitet, Södertörns Högskola och Medelhavsmuseet.

26 oktober: Aktionsdag mot Puma 26 oktober – stöd inte ockupationen!

Lördag den 26 oktober deltar Palestinagruppen Stockholm i en global kampanj för att skapa ett massivt tryck på Pumas ledning från städer i hela världen vid ett och samma tillfälle – ute på stan, utanför sportbutiker, genom att ta bilder, publicera dem på sociala medier och tagga dem med #BoycottPuma.

Målet är att få Puma att dra sig ur samarbetet med det israeliska fotbollsförbundet.
Budskapet är JA till mänskliga rättigheter, NEJ till ockupationen!

Tid: Lördag den 26 oktober, klockan 12.00 – 14.00
Plats: Vi samlas utanför XXL-butiken på Hamngatan 31 och sprider oss till fler butiker i city, beroende på hur många som kommer. Vi har skyltar och flygblad.

Delta du också! Vi ses utanför XXL på Hamngatan 31.
Arrangör: Palestinagruppen Stockholm

19 november: En stat – är det lösningen?

Enstatslösningen är ett förslag på hur Israel-Palestina-konflikten ska lösas. Den innebär att hela nuvarande Israel, Västbanken och eventuellt Gazaremsan skulle bilda en enda gemensam stat. Israeler och palestinier skulle alltså leva sida vid sida och ha samma rättigheter, troligen med israeliskt medborgarskap.

Första gången som en version av enstatslösningen lanserades var redan 1947 av representanter från tre av länderna i den FN-kommitté som hade till uppgift att komma med förslag för den framtida ställningen för det brittiska palestinamandatet. Är det dags för enstatslösningen nu? Finns några som helst förutsättningar för det och vad skulle det innebära?

Medverkande:
Thomas Hammarberg, riksdagsledamot (S) och associerad senior medarbetare på Utrikespolitiska institutet. Tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.
Georg Andrén, generalsekreterare Diakonia och tidigare ambassadör i Guatemala.
Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare, Lunds universitet.
Moderator:
Nathalie Bèser

Dag: Tisdag 19 november, klockan 18.00-19.00
Plats: Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2
Biljetter, klicka här.

Arrangör: Re:Orient i samarbete med Uppsala Universitet, Södertörns Högskola och Medelhavsmuseet

23 november: Palestinska barn under ockupation och i fängelser

Mer information om programmet publiceras inom kort.

Dag: Lördag 23 november
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41

Arrangör: Palestinagruppen Stockholm

5 februari: Möt aktivisten Benjamin Laadra + årsmöte

Benjamin Laadra är en människorättsaktivist från Göteborg. Han har vandrat från Sverige till Palestina för att väcka uppmärksamhet kring ockupationen och brotten mot mänskliga rättigheter som begås av den israeliska ockupationsmakten. Och uppmärksamhet fick han - medier från hela världen följde hans vandring. En dokumentär om internationella aktivister för Palestina publicerades nyligen. "Jag är mycket hedrad att vara en del av det och göra vad jag kan i kampen för frihet och värdighet för det palestinska folket", säger Benjamin Laadra. 

Dag: Onsdag 5 februari, klockan 18.00-19.00
Plats: Återkommer med besked

Kallelse till årsmötet ska skickas till medlemmar via e-post eller brev minst fyra veckor innan årsmötet.

Motioner ska lämnas till styrelsen skriftligen via e-post (info@palestinagruppenstockholm.se) minst två veckor innan årsmötet.

Tipsa oss

Har du tips på evenemang med Palestinaanknytning i Stockholms län? Hör av dig till oss: [javascript protected email address]