Bojkott

Bojkott är en ickevåldsmetod. Det är ett verktyg som ligger i konsumenternas händer. Och bojkott kan göra skillnad.

Enskilda individer bojkottade franska viner för att få stopp på kärnvapensprängningarna i Polynesien. Det lyckades. Privatpersoner, organisationer och - till slut stater - bojkottade Sydafrika för att få slut på apartheid. Det lyckades också.

Nu står sydafrikanerna på palestiniernas sida mot Israels olagliga ockupation och brott mot mänskliga rättigheter. "We know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians", sa Nelson Mandela 1997. 

Vi i Sverige kan också göra skillnad genom att bojkotta Israel. Här är några exempel.

Vi kommer att fylla på listan successivt. 

Bojkotta frukt och grönsaker

I våra matvarubutiker säljs fortfarande frukt och grönsaker från Israel. Om du vill handla etiskt, köp inte varor från en ockupationsmakt. Kontrollera ursprungsland innan du handlar.

Håll särskild koll på följande grönsaker: avokado, soltorkade tomater och sötpotatis.

Kontrollera ursprungsland för frukt som apelsiner, dadlar, grapefrukt, granatäpple, kumquat (dvärgapelsin), mango och sharonfrukt.

/bojkotta-israelisk-frukt-blodgrape.jpg

Gör så här om du upptäcker israeliska frukter och grönsaker i din matbutik i Stockholms län:

  • Ta en bild, skriv datum samt namn och adress till butiken och skicka till oss: [javascript protected email address]
  • Påtala vänligt i kassan att du uppfattar det som stötande att de säljer israeliska frukter eller grönsaker

När vi har fått din information kommer vi att höra av oss till butikschefen för att be dem avstå från att köpa israeliska produkter så länge ockupationen av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem pågår.

Vi vill inte ha några israeliska frukter och grönsaker i våra matbutiker!

Vi kommer att följa upp hur butikerna agerar under hösten 2018. Vi kommer att dela ut flygblad utanför vissa butiker för att uppmärksamma deras kunder på den oetiska handeln.

Bojkotta Airbnb

Det är populärt att använda olika uthyrningstjänster för att hitta billigt och personligt boende på semestern. Tyvärr sker det inte alltid under etiska former. Airbnb förmedlar bostäder i olagliga israeliska bosättningar i Västbanken och Östra Jerusalem. Genom att semestra på stulen mark bidrar turister till att finansiera och skapa legitimitet för de olagliga bosättningarna.

Human Rights Watch menar att Airbnb blir medskyldigt till krigsförbrytelser när företaget låter israeliska bosättare hyra ut bostäder via webbplatsen. I USA har kampanjen #StolenHomes lanserats.

/airbnb-olagliga-bosattningar.jpg

Trots kraven på att Airbnb slutar att hyra ut bostäder på ockuperad mark, fortsätter de. Men enskilda individer kan göra skillnad. Du kan avstå från Airbnb och i stället anlita andra företag med motsvarande tjänster.

Det här kan du göra:

  • Skriv till Airbnb och begär att de ska sluta publicera annonser från de olagliga bosättningarna på Västbanken. Du kan skriva på svenska och du behöver inte skriva långt, men ju fler vi är som hör av oss, desto bättre: terms@airbnb.com
  • Hyr inte ut din bostad via Airbnb
  • Hyr inte någon annans bostad via Airbnb
  • Berätta för vänner och bekanta varför du bojkottar Airbnb
  • Skriv på sociala medier om din bojkott, använd hashtag #Airbnb, #StolenHomes

Vi behöver hjälp!

Är du bra på att ta fram fakta? Det finns mycket globalt material om bojkott, desinvesteringar och sanktioner som underlag. Är du duktig på att översätta texter från engelska? Är du villig att lägga ett par timmar på att hjälpa oss att ta fram fakta om företag och produkter som bör finnas med på vår bojkottlista? Snälla, hör av dig! Vi behöver all hjälp vi kan få från medlemmar och andra sympatisörer.

Mejla dina kontaktuppgifter, så tar vår ordförande kontakt med dig: kerstin@palestinagruppenstockholm.se