Bojkott

Bojkott är en ickevåldsmetod. Det är ett verktyg som ligger i konsumenternas händer och kan göra skillnad.

Enskilda individer bojkottade franska viner för att få stopp på kärnvapensprängningarna i Polynesien. Det lyckades. Privatpersoner, organisationer och - till slut stater - bojkottade Sydafrika för att få slut på apartheid. Det lyckades också.

"We know too well that our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians", sa Nelson Mandela 1997. 

Vi i Sverige kan också göra skillnad genom att bojkotta produkter från Israel och internationella företag, som bidrar till ockupationen. 

Det är inte alltid så lätt att visa solidaritet och göra rätt, men du kan kontrollera ursprungsland genom att granska streckkoder på produkter. Israel börjar med 729.

Tyvärr kan israeliska produkter ”gömma sig” bakom andra länders koder genom att de kan ha förädlats eller paketerats där.

Vår "bojkottgrupp" var med i palestinsk tv!

 

Bosättarprodukter SKA märkas

Varor från israeliska bosättningar på ockuperad mark, som importeras till EU, måste ursprungsmärkas. Det slog EU-domstolen fast den 12 november 2019.

Enligt EU-domstolen har konsumenterna rätt till den informationen för att kunna göra medvetna val. Det innebär att livsmedel från Israels olagliga bosättningar MÅSTE ursprungsmärkas, så att det framgår att varorna inte kommer från staten Israel utan från de ockuperade områdena.

Både FN och EU fördömer Israels ockupation av Västbanken, Östra Jerusalem och Golanhöjderna, och utbyggnaden av israeliska bosättningar på ockuperad mark. 

Domstolen konstaterar att bosättningarna ”konkretiserar en politik om befolkningsförflyttning, som står i strid med internationell humanitär rätt”. 

Handel bidrar till att legitimera och finansiera de olagliga bosättningarna.

Också Sveriges regering är tydlig med att klargöra att produkter från bosättningarna ska märkas så att det framgår att de kommer från ockuperad mark. Hur de i stället ska märkas framgår tyvärr inte så det enda säkra sättet att undvika dessa produkter är att undvika alla produkter som anges komma från Israel.

Köp inte frukt och grönsaker från Israel

I våra matvarubutiker säljs fortfarande frukt och grönsaker från Israel. Om du vill handla etiskt, köp inte varor från en ockupationsmakt. Kontrollera ursprungsland innan du handlar.

Håll särskild koll på följande grönsaker: avokado, soltorkade tomater och sötpotatis.

Kontrollera ursprungsland för frukt som apelsiner, grapefrukt, granatäpple, kumquat (dvärgapelsin), mango och sharonfrukt.

Medjoul-dadlar odlas i Jordandalen, alltså på ockuperad mark, men märks ofta som om de kommer från Israel. Butikerna är enligt EU-domstolen SKYLDIGA att märka alla produkter från de olagliga bosättningarna.

Påtala gärna i kassan att du uppfattar det som stötande att de säljer frukt och grönsaker från Israel, som olagligt ockuperar sitt grannland Palestina. Skriv gärna till butikschefen och framför dina åsikter.

Skippa SodaStream

Det är klokt och miljövänligt att göra eget bubbbelvatten i stället för att bära hem plastflaskor med vatten från butiken. MEN om du vill handla etiskt bör du undvika SodaStream, som tidigare producerades i en olaglig israelisk bosättning på Västbanken, och som nu produceras i Negevöknen där Israel tvångsförflyttar beduiner. Välj en kolsyremaskinger av ett annat märke i stället. 

Om du redan har en SodaStream kan du förstås behålla den. Men när du behöver köpa kolsyrepatroner - köp inte SodaStream-patroner. Det finns flera alternativ som fungerar i deras maskiner.

Bojkotta Puma

Puma bidrar till finansieringen av flera lag i Israels olagliga bosättningar på Västbanken genom ett sponsoravtal med det israeliska fotbollsförbundet. Bosättningarna är ett brott mot internationell rätt. Sponsringen är dessutom ett brott mot Pumas egen uppförandekod, som förutsätter respekt för de mänskliga rättigheterna.

Vi uppmanar till bojkott av Puma tills sponsringen av det israeliska fotbollsförbundet upphör. #BoycottPuma

Köp inte Hewlett Packard - datorer och skrivare

Hewlett Packard, HP, bistår Israel med biometriska övervakningssystem inne i Palestina och tillhandahåller ett system för segregation med olika typer av id-kort och id-kontroller för palestinier.

Håll koll på kropps- och hudvårdsprodukter

Avstå från kropps- och hudvårdsprodukter från Ahava, Avani och Moroccanoil, samt allt som innehåller produkter mineraler från Döda havet, till exempel Dead Sea Cosmetics, Seacret och The Holy Mud.

Hyr inte semesterbostad via Airbnb

Det är populärt att använda olika uthyrningstjänster för att hitta billigt och personligt boende på semestern. Tyvärr sker det inte alltid under etiska former. Airbnb förmedlar bostäder i olagliga israeliska bosättningar i Västbanken och Östra Jerusalem. Genom att semestra på stulen mark bidrar turister till att finansiera och skapa legitimitet för de olagliga bosättningarna.

Human Rights Watch menar att Airbnb blir medskyldigt till krigsförbrytelser när företaget låter israeliska bosättare hyra ut bostäder via webbplatsen. I USA har kampanjen #StolenHomes lanserats.

Trots kraven på att Airbnb slutar att hyra ut bostäder på ockuperad mark, fortsätter de. Men enskilda individer kan göra skillnad. Du kan avstå från Airbnb och i stället anlita andra företag med motsvarande tjänster.

Det här kan du göra:

  • Skriv till Airbnb och begär att de ska sluta publicera annonser från de olagliga bosättningarna på Västbanken. Du kan skriva på svenska och du behöver inte skriva långt, men ju fler vi är som hör av oss, desto bättre: terms@airbnb.com
  • Hyr inte ut din bostad via Airbnb
  • Hyr inte någon annans bostad via Airbnb
  • Berätta för vänner och bekanta varför du bojkottar Airbnb
  • Skriv på sociala medier om din bojkott, använd hashtag #Airbnb, #StolenHomes

Bojkotta Hälsans kök 

Från facebookgruppen 
Inform the media about Israel's apartheid https://www.facebook.com/groups/301352976699177/  2021-05-19

Bojkotta Lupilu!