Volontär i Beit Sahour: En oförglömlig upplevelse
I januari 2019 besökte jag Palestina för första gången. Mitt syfte var att åka på en inre spirituell resa, men jag blev minst sagt chockad när jag kom dit. Jag hade inte förväntat mig att soldater skulle stå utplacerade i vartenda hörn och att jag skulle behöva att passera ett flertal ”check points” för att komma fram. Jag blev uppskärrad, ledsen och arg.
Resan till Västbanken har förändrat mig. Jag har börjat ifrågasätta Israels ockupation, men också hur medierna fungerar som nyhetsförmedlare. Jag har fått träffa palestinier och höra deras syn på konflikten mellan Palestina och Israel och hur det är att leva som palestinier idag i ett ockuperat område.
När jag fick möjlighet att åka på ett volontäruppdrag på Västbanken var mitt svar ett solklart ja. Jag kände ett starkt behov av att åka tillbaka. Det som lockade mig var tron, kulturen, människorna och nyfikenheten av att lära mig mer om Palestina och Israel.
Center för unga med funktionshinder
I september åkte jag till Palestina för att hjälpa till med marknadsföringen av Al Basma, ett dagcenter för unga med funktionshinder. Centret startade 1987 och tar emot 36 personer med fysiska eller mentala funktionshinder varje dag.
På centret får de använda sin kreativitet, skaffa ny kunskap och utvecklas som människor. De tillverkar vackra julkort från återvunnet papper som blandas med blommor från trädgården. De tillverkar små, vackra olivtvålar utan kemikalier. Några väver trasmattor. Materialet som används kommer från gamla lakan och kläder som har donerats. Det är också ett sätt att värna över miljön och tänka hållbart.
Al Basma ligger i Beit Sahour, strax öster om Betlehem, i ett område som är känt för sin produkter av olivträd. På centret använder de småbitar av olivträd och producerar vackra juldekorationer. Produkterna säljs sedan till besökare och turister för ett billigt pris.
Jag har arbetat hårt för att sprida kunskap om Al Basma, både på plats i Palestina (till exempel genom föredrag på studieförbundet Bilda i Jerusalem) och här hemma i Sverige. Nyligen besökte grundaren av centret, Basma Giacaman, och hennes assistent Jamla Hasassneh, Sverige. Vi träffade Svenska Kyrkan i Vadstena och Linköping. Det resulterade bland annat i en stor artikel i Motala-Vadstena Tidning. Att sprida information är viktigt för att få donationer för att finansiera verksamheten.
Det är lätt att ha förutfattade meningar. Mitt råd är att skaffa dig kunskap och bilda dig en egen uppfattning. Jag rekommenderar alla att besöka Palestina och visa sitt stöd. Palestina är i behov av att människor själva åker dit för att uppleva situationen.
Namnet Al Basma betyder leende och det är det som centret speglar. Ett leende kan göra en annan människas dag, positiv energi smittar av sig. Avslutningsvis vill jag dela med mig av ett klassiskt citat som står på muren mellan Israel och Palestina; ”Make hummus not walls”. En mur kommer aldrig att leda till fred mellan människor, utan kommer att skapa fler konflikter i framtiden.
Sofie Bäck, volontär
Kontakta mig gärna om du har frågor om Al Basma Center.
Telefon: 070–0577288. E-post: [email protected]
TIPS! Lördag 23 november kan du köpa de fina juldekorationerna på ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm. Då har Palestinagruppen Stockholm bokbord mellan klockan 10.00 och 16.00.
Andra inlägg
- Sjukvårdskrisen i Gaza: En humanitär katastrof
- IDF och det palestinska skolsystemet: Att ödelägga en generation
- FN-experter: Stater måste följa ICJ:s yttrande
- Vi måste tala om ockupationen!
- Flyktingar i generationer fortfarande på flykt
- Al Nakba – en påminnelse om att visa solidaritet
- Kulturellt folkmord I Gaza
- Oacceptabel säkerhet vid evakuering av sjukhus i Gaza
- FN-organ: Omedelbart eldupphör krävs
- Uppmanas israelisk militär till folkmord?