Cancersjuka barn nekas vård av Israel

Ungefär 8 500 patienter i Gaza, varav 640 barn, får inte den vård de skulle behöva för sina cancersjukdomar. Det konstateras i en studie utförd av det palestinska människorättscentret (PCHR) i Gaza. Orsaken är brist på elektricitet, mediciner och utrustning och svårigheter att lämna området för vård.

De vanligaste cancersjukdomarna hos barnen är leukemi, lymfom och hjärntumörer – sjukdomar som kräver flera olika mediciner som ges tillsammans - samt utrustning för diagnostik och strålbehandling. I nuläget är det brist på 42 viktiga cancermediciner, eller 65 procent av det som behövs, vilket gör att barnen inte kan få de doser av rätt medicin under rätt tid som de behöver för att bli botade.

Samtidigt som de israeliska myndigheterna stoppar import till Gaza av livsviktiga mediciner nekar man också sjuka utresetillstånd till det palestinska Västbanken eller något annat land för att få vård där. Ungefär hälften av alla ansökningar avslås – ofta utan särskild anledning – eller förhalas tills det blivit för sent att resa. Under 2018 hindrades på detta sätt 10 057 patienter från att få nödvändig vård.

Förra året demonstrerade cancersjuka kvinnor i Gaza mot att berövas livsviktig behandling.

Under den internationella Barncancerdagen nyligen (15 februari) uppmärksammades åter situationen för Gazas cancersjuka. Men inte i Sverige. Medan cancersjuka barn dör i Gaza ser många i vårt land istället fram mot en fin Eurovisions-fest i Israel tillsammans med de som bär ansvaret.

Gunnar Olofsson, styrelseledamot i Palestinagrupperna i Sverige

Foto: Saher A. Saad (Gaza)

28 Feb 2019