Årets Palestinabild

Årets Palestinabild 2019 - Makten och barnet

/makten-och-barnet-i-al-massara.jpg

Ingemar Amberntsson från Skephult strax söder om Borås, har vunnit tävlingen Årets Palestinabild 2019 med bilden ”Makten och barnet” taget vid en demonstration i Al Massara på Västbanken. Han tog även hem tredjepriset med bilden på en bagare i Hebron.

Ingemar har varit i Palestina flera gånger. Han har plockat oliver, planterat olivträd, vandrat och kört runt med hyrbil.

– En resa jag verkligen kan rekommendera är att åka med organisationen Joint Advocacy Initiative och skörda oliver. Särskilt om det är första besöket i Palestina. Där varvas arbete med föredrag och besök hos olika organisationer. 

– Jag har arbetat som ambulanssjukvårdare i 40 år och passade på att besöka Röda halvmånen under en av mina resor. Jag fick följa med ambulanssjukvårdare i Jenin i två omtumlande dagar. När jag kom hem skrev jag en artikel om deras arbetsvillkor.

/bagare-i-hebron.jpg

Ingemar har vandrat ensam från Jenin till Jeriko. Men det finns också flera organisationer som arrangerar vandringar av olika svårighetsgrad och längd. Ingemar tipsar om Masar Ibrahim al-Khalil.

– Det största och mest bestående intrycket är alla möten med palestinier, så mycket värme och gästfrihet.

– Men att se ockupationens verkan på nära håll är jobbigt. Att höra enskilda öden när man träffar familjer som ständigt lever under hotet från militären och bosättarna, det sätter djupa spår, säger Ingemar Amberntsson.

Silverplats till arbetsterapeut
Lisa Stern tog hem andrapris i tävlingen Årets Palestinabild med en stadsbild från Nablus. Till vardags arbetar hon som arbetsterapeut på en hälsocentral i Gävle.

Som 20-åring besökte Lisa Stern Palestina för första gången. Hon arbetade som volontär med handikappade barn. Där och då bestämde hon sig för att utbilda sig till arbetsterapeut. Lisa har återvänt till Palestina många gånger efter det.

– Den militära ockupationsmaktens behandling av palestinierna är fruktansvärd. Men palestinierna är fantastiska, både hur de tar hand om varandra och oss som är tillfälligt på besök. De försöker, trots rådande omständigheter, att finna livsglädje och njuta av livet, vilket är beundransvärt, säger Lisa Stern.

– Besök Palestina. Det är ett vackert land med underbara människor, fascinerande kultur och god mat. Dessutom bästa gästfriheten.

Årets Palestinabild - fakta
Tävlingen Årets Palestinabild arrangeras av Palestinagruppen Stockholm och syftar till att visa upp olika sidor av Palestina och väcka intresse för att besöka landet. Vinnarna fick - förutom äran - ekologisk olivolja från Västbanken och kokboken Shakshuka, Jerusalems kök skriven av T4-kocken Nidal Kersh.